Welkom op deze website over de

Geschiedenis van Loenhout

 

Mathias Van Aken

Nieuwsbrief

Vanaf heden stellen we u in de mogelijkheid om u in te tekenen op onze nieuwsbrief. Zo ontvangt u automatisch een mailtje in uw elektronische brievenbus wanneer er nieuwe toevoegingen zijn aan de website. Om u in te schrijven op deze nieuwsbrief, surft u naar…

Lees verder...
Mathias Van Aken

Het Forceville-orgel van de oude kerk

Toen de Sint-Petrus en Sint-Pauluskerk van Loenhout in 1940 door oorlogsgeweld verwoest werd, ging ook het historische orgel van Joannes-Baptista Forceville (1655-1739) verloren. In het tijdschrift Orgelkunst, jaargang 47, nr. 4 van december 2024, publiceerde Jacky Philips een studie over deze orgelbouwer en het instrument…

Lees verder...

Nieuwe bewerking leenboek

Vandaag publiceerden we een voorlopig laatste nieuwe digitale bewerking van een leenboek. Het betreft: Het origineel bevindt zich in het archief van de Heerlijkheden van Loenhout en Popendonck. Praktische wenk voor de gebruiker: als bepaalde tekst in schuine druk wordt weergegeven, betekent dit dat het…

Lees verder...

Nieuwe bewerkingen leenboeken

Vandaag publiceerden we nieuwe digitale bewerkingen van 4 leenboeken. Het zijn stukken die zich bevinden in het archief van de Heerlijkheden van Loenhout en Popendonck. Het betreft: Praktische nota voor de gebruiker: als bepaalde tekst in schuine druk wordt weergegeven, betekent dit dat het later…

Lees verder...
Mathias Van Aken

Familiegraf Van Nueten

Op de begraafplaats van Loenhout bevindt zich het familiegraf van de familie Van Nueten. Op de grafsteen staan de namen vermeld van vele afstammelingen en aangetrouwde familieleden, beginnende bij Jan Frans Van Nueten (1779-1839), die zich rond 1810 vanuit Kasterlee in Loenhout vestigde en er…

Lees verder...
Mathias Van Aken

Roofmoord op Maria Theresia Aerts (1908)

Op maandag 30 november 1908 vond aan de Bredabaan 208 te Merksem een vreselijke roofmoord plaats op de vrouw des huizes, Maria Theresia Aerts, geboren te Loenhout op 9 januari 1872. Ze woonde er met haar man, Adrianus Van Oevelen (°23/9/1877, Ossendrecht) en haar broer,…

Lees verder...

Bewerkingen leenboeken gepubliceerd

Zoals reeds vermeld bij de laatste versie van ons genealogisch bestand werden door ons een aantal leenboeken verwerkt uit het oude archief van de heerlijkheden Loenhout en Popendonk. Het zijn leenboeken die gegevens bevatten voor de periode 1450-1600. Omdat in die leenboeken veel zaken achteraf…

Lees verder...

Nieuwe versie genealogisch bestand pre-1800

In onze nieuwe versie van ons genealogisch bestand pre-1800 hebben we weer een aantal koppelingen toegevoegd en enige verbeteringen en aanvullingen aangebracht In verband met door ons ingevulde datums vnl. voor de periode voor 1600 willen we erop wijzen dat een aantal akten waaruit deze…

Lees verder...

Nieuwe versie genealogisch bestand pre-1800

Bij de nieuwe versie van ons bestand pre-1800 zijn de extracten uit voorwaardeboeken nagenoeg allemaal gekoppeld, evenals een aantal andere samenvattingen van akten, en op basis hiervan een aantal verbeteringen en toevoegingen aan het bestand gebeurd. Wij vragen onze gebruikers, indien ze merken dat bepaalde…

Lees verder...
Mathias Van Aken

Pastoors en kapelaans 1400-1559

Vanaf 1919 publiceerde pastoor G. C. A. Juten van Willemstad in opeenvolgende jaargangen van het tijdschrift "Taxandria; tijdschrift voor Noordbrabantsche geschiedenis en volkskunde", een overzicht van alle kerkelijke beneficiën in het voormalige dekenaat Hilvarenbeek, waartoe ook Loenhout behoorde tot aan de oprichting van het bisdom…

Lees verder...
Mathias Van Aken

Nieuwe informatie E.H. Truyts (1629-1634)

Dankzij enkele nieuw ontdekte archiefstukken konden we ons een beter beeld vormen van pastoor Corneel Truyts, die tussen 1629 en 1631 actief was te Loenhout. Met name 4 brieven die hij tijdens het jaar 1638 schreef aan zijn vriend Alexander Willemsen, de borgemeester van Wouw,…

Lees verder...
Jan Simons

Voorwaardeboeken 1750-1792 (OA Loenhout 1016-1024)

Vandaag publiceren we de laatste samenvattingen van voorwaardeboeken van Jan Simons. Het betreft extracten uit de bundels 1016 tot 1024 van het Oud Archief van Loenhout. Ziehier koppelingen naar de bewerkte archiefstukken: Dit zijn samenvattingen die Jan Simons maakte in het kader van zijn onderzoek…

Lees verder...
Mathias Van Aken

Krantenknipsels 1800-1950

De laatste jaren komen steeds meer archieven van kranten en tijdschriften online beschikbaar. Meestal zijn deze archieven ook met karakterherkenning bewerkt zodat je er makkelijk in kan zoeken. We presenteren nu een "persoverzicht" met alle vermeldingen van Loenhout die we tot nog toe hebben gevonden…

Lees verder...
Mathias Van Aken

Nieuwe illustraties toegevoegd

Steeds meer archieven worden gedigitaliseerd. Dankzij de toepassing van automatische karakterherkenning (OCR) is het ook steeds gemakkelijker om plaats- of persoonsnamen in deze enorme verzamelingen op te sporen. Op deze manier konden we de voorbije maand heel wat website-artikels alsook persoonsfiches in het genealogisch bestand…

Lees verder...
Maria Gorissen

Nieuwe informatie over pastoors 1559-1800

We gingen de voorbije weken op zoek naar zo veel mogelijk informatie over de geestelijken van de Sint-Bernardsabdij die tussen de 16de en de 18de eeuw het pastoraat te Loenhout waarnamen. Waar mogelijk, zochten we hun familieverbanden op, publicaties die ze op hun naam hadden,…

Lees verder...
Maria Gorissen

E.H. Stephanus Van Diependael (1641-1698)

Dankzij de nieuwe gegevens die we vonden in het archief van de Sint-Bernardsabdij over de pastoors van Loenhout, konden we de biografie van E.H. Stephanus Van Diependael (onderpastoor 1674-1694 en even pastoor in 1694) verder aanvullen met informatie over zijn studies en zijn naaste familie.

Lees verder...
Maria Gorissen

Pastoor Benedictus D'Altuna (1694-1708)

Dankzij de nieuwe gegevens die we vonden in het archief van de Sint-Bernardsabdij over de pastoors van Loenhout, konden we de biografie van E.H. Benedictus de Altuna (pastoor van 1694-1708) verder aanvullen met informatie over zijn studies en zijn naaste familie.

Lees verder...
Mathias Van Aken

Aanvullingen (onder-)pastoors en heren van Loenhout

In de abdij van Westmalle konden wij het archief van de Sint-Bernardsabdij inkijken. Daarin bevinden zich meerdere "Catalogi Religiosorum" (archiefnummers 252 tot 260), lijsten van kloosterlingen van de Sint-Bernardsabdij, die eeuwenlang het patronaatsrecht uitoefende op de kerk van Loenhout. In deze lijsten vonden we alle…

Lees verder...
Jan Simons

Voorwaardeboeken 1655-1698 (OA Loenhout 948-974)

Vandaag vulden we onze reeks van voorwaardeboeken bij verkoop en verhuring van roerende en onroerende goederen aan: Het betreft extracten uit de bundels 948 tot 974 van het Oud Archief van Loenhout. Dit zijn samenvattingen die Jan Simons maakte in het kader van zijn onderzoek…

Lees verder...

Nieuwe versie genealogisch bestand pre-1800

Vandaag plaatsten we een nieuwe versie van het genealogisch bestand pre-1800 online. In deze versie opnieuw heel wat nieuwe koppelingen naar archiefdocumenten, met name de voorwaardeboeken, OA Loenhout, bundels 922-947. Daarnaast werden her en der verbeteringen en aanvullingen aangebracht op basis van nieuw onderzoek van…

Lees verder...
Jan Simons

Voorwaardeboeken 1559-1659 (OA Loenhout 922-947)

Vandaag voegden we een reeks digitale bewerkingen toe van voorwaardeboeken bij verkoop en verhuring van roerende en onroerende goederen: Het betreft extracten uit de bundels 922 tot 948 van het Oud Archief van Loenhout. Dit zijn samenvattingen die Jan Simons maakte in het kader van…

Lees verder...

Loenhoutse cijnsboeken

In het rijksarchief Antwerpen vinden we onder de archieven van de heerlijkheden Loenhout en Popendonk diverse cijnsboeken waarvan de oudste dateren resp. van de jaren 1530, 1566 en 1622. Dit betreffen 6 cijnsboeken in de inventaris genummerd 250 t.e.m. 255 (zie ook onze Inventaris van…

Lees verder...
Mathias Van Aken

Loenhoutse schoolmeesters in de 18de eeuw

Op 29 maart 1737 werd Adrianus Petrus Maesmans aangesteld als schoolmeester en organist te Loenhout. Willem Aerts, zijn opvolger, werd in 1755 op dezelfde voorwaarden aangenomen. Het arbeidsreglement van beide heren, bevindt zich in het Oud Archief van Loenhout, onder het nummer 7, "Resolutieboeken 1691-1759".

Lees verder...
Mathias Van Aken

Nieuwe informatie Alumni Lovanienses

Reeds enkele jaren onderhouden wij een pagina met gegevens van Loenhoutse studenten die gestudeerd hebben aan de oude universiteit van Leuven (1425-1797). Onlangs ontdekten we een interessante thesis omtrent dit onderwerp, geschreven aan de UGent, namelijk: Een onderzoek naar de relatie platteland-universiteit in de nieuwe…

Lees verder...

Nieuwe versie genealogisch bestand pre-1800

Zoals u intussen al weet zijn onze bestanden van de Loenhoutse bevolking 'dynamische' bestanden, in die zin dat ze regelmatige aangepast en/of aangevuld worden, enerzijds door eigen werk, anderzijds door aanvullingen van bezoekers van onze website. Voor het bestand pre-1800 hebben we bvb. dankzij de…

Lees verder...
Mathias Van Aken

Tiendenschuur van Loenhout

Op 17 december 2022 hadden de beheerders van deze website de eer en het genoegen om te mogen spreken op de plechtige inhuldiging van de gerenoveerde Tiendenschuur te Loenhout. Het nieuwe gebouw zal voortaan de Heemkundige Kring Wesalia II huisvesten, alsook de parochiale administratie en…

Lees verder...
Jan Simons

De oude molen van Loenhout

In 1911 werd de oude windmolen van Loenhout tijdens een storm verwoest. Hij werd niet meer terug opgebouwd. De verweerde ruïnes waren jaren later nog te zien. Eeuwen lang was deze molen een vertrouwd beeld geweest in het Loenhoutse landschap. De molen van Loenhout stond…

Lees verder...
Jan Simons

De Warande

De warande behoorde sinds mensenheugenis aan de heren van Loenhout. Het was een blok grond van 554 roeden of ongeveer 2 ha, en omvatte de noordzijde van de Kapelstraat en de Warandestraat. Op de oude figuratieve kaart van Loenhout wordt de Kapelstraat ingedeeld in 7…

Lees verder...
Maria Gorissen

Wist je dat...?

De oprichter van de "Ecole Spéciale de Musique" te Antwerpen, de voorloper van het conservatorium van Antwerpen, Frans Willem Aerts (1804-1864), had Loenhoutse roots. Zijn vader Cornelis Willem Aerts (geb. 1775 te Loenhout) was er smid. Zijn grootvader Willem Aerts (1730-1791) was schoolmeester te Loenhout,…

Lees verder...

Raar gedoe op de Burgerlijke Stand

Vandaag werd een nieuwe versie van ons genealogisch bestand met inwoners van Loenhout voor 1800 opgeladen. Aan beginnende genealogen wordt vaak gezegd dat de gegevens betrouwbaar zijn tot 1800, m.a.w. sinds het ontstaan van de burgerlijke stand. Maar is dit werkelijk ook zo? Onderstaand voorbeeld…

Lees verder...

Staat van het dorp 1580-93

Loenhout heeft heel erg geleden onder de Nederlandse opstand van 1585. In 1580 waren er 268 haardsteden, in 1593 nog 105. Van de 131 ploegen die er waren in 1580, bleven er in 1593 nog 44 over. Om zicht te krijgen op de omvang van…

Lees verder...

Rechtspraak in geschillen

Op onze pagina onder archieven, oud archief Loenhout, bevonden zich reeds onder het hoofdstuk 'rechtspraak in geschillen' de afdelingen 'getuigenissen' (nrs 1321-1331) en 'vooronderzoeken van de schout' (nrs 1332-1333). Deze gegevens waren tot heden summier samengevat en bevatten meestal niet veel meer dan enkele namen…

Lees verder...

Naamgeving voor 1600

Vandaag werd een bijgewerkte versie van ons genealogisch bestand pre-1800 online geplaatst. Deze bevat vooral zeer veel nieuwe kruisverwijzingen naar archiefstukken, met name voor inwoners van Loenhout in de 16de eeuw. In dat kader, willen we graag even stilstaan bij de naamgeving van personen uit…

Lees verder...
Mathias Van Aken

Loenhoutse Trappist

Tijdens de verwerking van bidprentjes van de heemkundige kring Wesalia in het genealogisch bestand post-1800, ontdekten we alweer een Loenhoutse religieuze, namelijk broeder Franciscus Vergauwen (°30/7/1887), in de wereld Adrianus Matthias Vergauwen. Hij trad in bij de Trappisten in 1909, maakte zich tijdens de eerste…

Lees verder...
Mathias Van Aken

Nieuwe Loenhoutse religieuze

Tijdens de verwerking van bidprentjes van de heemkundige kring Wesalia in het genealogisch bestand post-1800, ontdekten we een Loenhoutse zuster die nog geen pagina had gekregen op de website. Het betreft zr. Marie-Adeltrude, in de wereld Marie-Louise Herthogs.

Lees verder...
Mathias Van Aken

Doodsbrieven en bidprentjes toegevoegd

Door een gelukkig toeval konden wij de hand leggen op een collectie van meer dan 200 doodsbrieven en bidprentjes van inwoners van Loenhout. Voor het grootste deel betreft het personen geboren in de eerste helft van de 20ste eeuw, en overleden na 1990. We hebben…

Lees verder...
Mathias Van Aken

Loenhoutse mei (lied)

Rond 1925 woonde te Loenhout gedurende enkele jaren een verdienstelijke Vlaamse componist, Hendrik Van den Abeele (Brugge, 6/12/1869 - Mol, 27/12/1931). Daar maakte hij kennis met de Loenhoutse Mei, de jaarlijkse Loenhoutse feestdag op de eerste zondag van mei, wanneer de Sint-Quirinusprocessie uitgaat. Begeesterd door…

Lees verder...

Inwoners, landen, bossen en vee 1665

Vandaag publiceerden wij een digitale bewerking van archiefbundel 30 van het Oud Archief van Loenhout: telling van inwoners, landen, bossen en vee in het jaar 1665. De telling geeft een opsomming van de bewoners van Loenhout in 1665, met hun bezittingen. De volgende gegevens worden…

Lees verder...